DocSys Online ontwikkelingen Q1 2018

Geplaatst op in de categorie nieuws

Het is mei 2018, dit betekent dat het eerste kwartaal daadwerkelijk voorbij is en het weer tijd is voor een update omtrent DocSys Online. In Q1 zijn een aantal functionaliteiten toegevoegd om te zorgen dat het product algemeen gebruikt kan worden, en mee blijft gaan met de tijd.

.NET 4.6.1

Als eerste een grote update naar een nieuwe versie van .NET. Hiervoor draaide de applicatie op .NET 4.5.1, maar dit is geupdate naar 4.6.1. Dit brengt meteen een aantal mooie onderdelen met zich mee zoals snelheid, maar ook niet onbelangrijk wordt automatisch de nieuwe security standaard TLS 1.2 ondersteund. De update was dan ook onderdeel van het continue verbeteren van de beveiliging.

Toasts

In het verleden hadden we acties, waar niet direct duidelijk was wat het resultaat was. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van een document zijn, of in onze nieuwe tekstblokken editor het opslaan van een tussenresultaat. De enige manier om er achter te komen of er iets succesvol was, was om handmatig te controleren of het goed was. Hierom is er het principe van ‘Toasts’ geimplementeerd, welke we nu overal waar we willen kunnen gebruiken. Deze Toasts zijn net als alle andere componenten van

DocSys Online aan te passen aan de huisstijl van de klant. Verwacht in de toekomst meer van deze toasts, bij acties waar je niet meteen ziet wat het resultaat gaat zijn.

Boekencache

Boeken zijn koppelingen naar externe systemen, waardoor een gebruiker niet telkens dezelfde informatie hoeft in te voeren. Deze koppelingen kunnen naar een database, of een SAP of ERP systeem zijn. Het kan soms voor komen dat een extern systeem niet ingericht is om veel informatie in een korte tijd aan te bieden. Hierom was er altijd een cache ingebouwd, zodat de resultaten onthouden kunnen worden. Dit was altijd 1 minuut, wat altijd genoeg is geweest. We zijn daarentegen nu bij een klantproject tegen een systeem aan gelopen waar de minuut niet genoeg voor was. Hierom hebben we de mogelijkheden ingebouwd om aan te geven hoe lang iets onthouden moet worden. Het is nu mogelijk om de 1 minuut te gebruiken, maar het kan ook om de lengte op 8 uur te zetten, of 45 minuten. De volgorde is ingericht dat een technisch applicatiebeheerder het zeggenschap behoudt. Als de technisch applicatiebeheerder het niet instelt, kan de programmeur aangeven voor welke tijd de gegevens standaard bewaard moeten blijven. Als beiden niets ingesteld hebben, wordt de standaard van 1 minuut gehanteerd. Hierdoor kan gebruik gemaakt worden van koppelingen, zonder grote belasting naar externe systemen, en blijft de flexibiliteit bewaard.

GitHub account

Om de wijziging van SAML in de vorige update door te voeren, maken we gebruik van een library. Omdat we ook graag wat terug geven, is er een algemeen B-ware github account gemaakt waar we onze wijzigingen terug hebben gepushed. Op dit moment staat alleen de SAML2 library er op, maar in de toekomst kunnen ook andere libraries die we customizen er op, zodat de rest van de wereld er ook baat bij heeft. Onze github is hier te vinden.

Specifiekere rollen

Sinds het begin heeft DocSys Online, net als DocSys.Web, een flexibel rolgebaseerd authorisatiemodel gehad. Hierdoor was het mogelijk om alle documenten van een afdeling af te schermen van de rest, of om een bepaalde rechtengroep aan te maken voor het beheren van boekinformatie. Wat niet flexibel was, was het beheer van de applicatie. Over tijd zijn er best veel functionaliteiten toegevoegd aan de beheerpagina, maar was alles altijd toegankelijk voor een superbeheerder. Het was een alles of niets situatie.

Dit is niet ideaal natuurlijk, want hiermee gaat een stuk van de flexibiliteit verloren. Hierom is de mogelijkheid toegevoegd om een rechtengroep van DocSys, toegang te geven tot bepaalde pagina’s. Modellenbeheerders hebben hierdoor bijvoorbeeld toegang tot de afhankelijkheden viewer en de cache, managers hebben toegang tot de statistiekenpagina, en de helpdesk mag bij de logbestanden. Dit is nu allemaal flexibel in te stellen, waarmee ook de beheerpagina mee gaat met de Role Based Access Control gedachte van de rest van de applicatie.

Vooruitzicht

Omdat Q2 al weer even bezig is, is er ook een vooruitzicht. Uiteraard komt de GDPR/AVG er aan, waar alle organisaties aan moeten voldoen. In het kader hiervan zijn er wijzigingen in DocSys om te zorgen dat een verzoek van gebruikers automatisch afgehandeld kan worden in plaats van met de hand. Hiermee halen we het beheer van AVG omlaag. Verder zijn we een update van de statistieken pagina aan het uitvoeren, waardoor het mogelijk is om meer inzichtelijk te maken. Deze nieuwe pagina is ook helemaal AVG-proof uiteraard. Verder is er al functionaliteit afgerond om een rapport te maken van een standaarddocument, waardoor redacteuren de volledige inhoud inclusief alle opties kunnen zien. Als laatste gaan we nog een wijziging maken op de boeken, door de mogelijkheid van extra schermen toe te voegen. Hiermee wordt het mogelijk om persoonlijke accounts te hebben in koppelingen met externe systemen. Meer hierover in de volgende update.

Paul Wierstra | Product & Project Manager DocSys Online

Tags

Terug naar het overzicht